BIOGRAFIE

Bibi Ortjens (1996, Maastricht) begon eind 2013 met zanglessen aan Muziekschool Kumulus Maastricht bij Heidi Pittie, waar ze meteen werd toegelaten tot de talentenklas. Een paar maanden later heeft ze in Berlijn twee maanden zangles gehad bij Karin Herpel. Datzelfde jaar werd ze aangenomen op het conservatorium van Maastricht bij Frans Kokkelmans, waar ze onlangs haar Bachelor diploma ontving, cum laude met onderscheiding. Hier vervolgt ze haar masteropleiding.  Afgelopen semester studeerde ze in Wenen aan de MUK bij sopraan Uta Schwabe.


Bibi won de 1e prijs als lied-duo op Festival Vocallis 2018 voor het vertolken van de Sieben Frühe Lieder (Berg). De prijs werd uitgereikt door Jard van Nes en Marien van Nieukerken.

 

In mei 2019 zong ze in het Concertgebouw voor de verjaardag van de Kleine Zaal.

 

Eind 2019 maakte ze haar debuut bij Opera Zuid als Erste Knabe in Die Zauberflöte, in een regie van Jorinde Keesmaat onder de baton van Benjamin Bayle. Dit nadat ze sinds 2016 herhaaldelijk werkzaam was in het operakoor van Opera Zuid. Komend voorjaar zal ze Gianetta zingen in L'Elisir d'Amore in een coproductie van DNO, Nederlandse Reisopera en Opera Zuid.

 

In producties van Conservatorium Maastricht vertolkte ze de volgende rollen: Fiorella (Les Brigands, Offenbach), Erste Dame (Die ZauberflöteMozart) en Blumenmädchen (ParsifalWagner).

 

Afgelopen september maakte ze haar toneel debuut in de monoloog MARA van Ger Bertholet, een regie van Guido Wevers. Komende zomer zal ze haar film debuut maken als de protagonist in Als een schaduw bleef je mij bewaard (Kluskens).

 

Naast solistische optredens (onder meer bij Koninklijke Zangvereniging de Mastreechter Staar, Limburgs Oratorium Koor en tijdens festival Musica Sacra) heeft ze aan verschillende koorprojecten meegedaan met o.a. Studium Chorale, Ad Mosam Barock en Meesters&Gezellen i.s.m. Het Nederlands Kamerkoor en Capella Amsterdam. Ook maakt ze deel uit van het vijfstemmig a capella ensemble Au bout des doigts dat zich vooral richt op oude muziek. 

 

Verder heeft ze masterclasses gevolgd bij Robert Holl, Jard van Nes, Lotte de Beer, Marien van Nieukerken, Miranda van Kralingen, Arjan Tien, Daniel van Klaveren en Meinard Kraak.

 

Bibi was junior-jurylid tijdens het 52e IVC (Internationaal Vocalisten Concours) met Dame Kiri Te Kanawa als juryvoorzitter.

 

 

 


Download CV & BIO (English & Nederlands)

Download
CV Bibi Ortjens.pdf
Adobe Acrobat document 303.6 KB
Download
CV Bibi Ortjens (from 2017) English.pdf
Adobe Acrobat document 306.1 KB

English (and Dutch) biography:

Download
BIO Bibi Ortjens.pdf
Adobe Acrobat document 56.4 KB